perjantai 16. syyskuuta 2016

Matkakertomus: Hossan Kansallispuisto/ Retkeilyalue 2016 kesä

2.7.2016 Hossa: Upea järvinäkymä avautuu vuokramökin ikkunasta Hossanjärvelle. Hossan Lumo mökkikylä on rauhallinen ja viihtyisä paikka viettää lomaa.

                       


 Sää on helteinen (+24) ja aurinko pilkistelee pilvenrakosista, kellon ollessa yli kolmen iltapäivällä saapuessamme Hossaan.
Retkikartta: Hossan Lumo leirintäalue



 Ensimmäisenä on saatava ruokaa ja vasta sitten säntäämme polkuja tamppaamaan. Illan retki suuntautuu Luontokeskuksen maisemiin jonne on matkaa noin 5 km.



Hossanlahdenharju nousee järvenpinnasta korkealle kohoten, puristuen kahden järven väliin. Hienoa näkymää tarjoilee harjun mutkitteleva polku. Näitä polkuja on useita jotka kulkevat tämän harjun pituussuunnassa. Jotta pysyy kartalla, täytyy sitä lukea jatkuvasti, että ei harhaile väärille urille polkujen risteillessä eri suuntiin.
Kylmäperän polkuristeys jossa mentiin harhaan!
Kylmäperän polkuristeyksessä tämä kartanlukuvirhe sitten tapahtuu ja menemme vika suuntaan. Hetken talsittuamme alan ihmetellä vasemmalla puolella avautuvaa pientä pitkulaista suota, jota ei ole merkitty kartan kohtaan jossa arvelemme olevamme.
Pitkulainen suo
Kuljemme vielä hetken polkua.
Kaivan repusta suuremman karttalehden 1:25000 ja sitä silmäillessä huomaan meidän kulkeneen harhaan. Nyt on otollinen hetki hyttysten ja mäkäräisten iskeä kartanlukijaan koko joukkueen voimin, käsien tehdessä huitovia ja äkkinäisiä liikkeitä, yrittäen saada edes muutaman syöpäläisen nujerrettua.
Kartanlukuhetki
Mäkärät ja muut lentävät ötökät täyttävät ilmatilan ja tunkevat iholle, on koottava kamppeet ja lyötävä reppu äkkiä selkään, välttyäkseen inisijöiden pistoilta ja puremilta. Suunta takaisin  Kylmäperän polkuristeykseen ja siitä kohti Keihäslampea. Harjulla käy tuuli joka pitää hyttyset loitolla, vain muutaman paarman kierrellessä näin helteisellä kelillä, yrittäen iskeä vaeltajan paljaisiin kohtiin.
Näköalapaikka
Keihäslammella on tulipaikka upealla paikalla järven ja lammen välisellä kapealla kannaksella. Tästä käännymme takaisin kohti Hossan leirintäaluetta, kokonaismatkan ollessa 14,2 km. Matkan kohokohtina voisi mainita kahden kurjen näkeminen Seipiniemessä.

                                               Nurmiselkä
                                                  
                                                      Keihäslampi vessa


Keihäslampi                             Nurmiselkä


 Hossan Kansallispuisto kyltit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti